Elhunyt Kanász József.

2019.09.30.
  • Labdarúgás
  • Felnott
  • 2019/2020

Életének 66. évében hosszú betegség után Hévízen elhunyt a kiváló felépítésű középhátvéd Kanász József. Budapesten született, de élete második felét a fürdővárosban élte. 

1970-ben Palicskó Tibor az MTK legendás edzője a fővárosi pályákat járva középpályás tehetségeket keresett. Aztán egy jó kötésű, erős középhátvéd mellett döntött egy ifjúsági meccsen: ő volt Kanász József.

Igy került az MTK-hoz, majd onnét a Vasas, az Egyetértés, a Salgótarján, a ZTE és a Bp.-i Honvéd volt az útja.

Egy évtizeden át több, mint 200(!) alkalommal játszott az NB I-ben.

A „70-es években az első osztályban a Vasas, majd a Bp. Honvéd védelmének meghatározó szereplője volt.

A Vasassal bajnoki címet nyert olyan játékos társakkal, mint Mészáros, Izsó, Váradi, Kovács, Fábián, Lakinger.

A ZTE-ben az aranycsapat balhátvédje Lantos Mihály, majd később újra Palicskó lett az edzője.

Az 1980-as évek első felében a másodosztályú Keszthelyi Haladáshoz igazolt, ahol 68 alkalommal játszott bajnoki mérkőzésen a védelemben többek közt Németh Györggyel, a válogatott Nagy III. Jánossal, Cziráki Lászlóval.

1985-ben került Hévízre, majd Gyenesdiáson folytatta pályafutását. 1991-ben igazolt vissza a fürdővárosba és vezérletével a Zala megyei bajnokságban aranyérmet szerzett a zöld-fehér együttes és az NB III-ba jutott.

1991. június 24-én a Zala megyei bajnokság legjobb védője díjat nyerte el.

Akkori nyilatkozatából idézem:”- őszintén megvallva nem gondoltam, hogy ennyien voksolnak rám. Azt hittem van rajtam kívül olyan fiatal hátvéd, aki agresszívebb játékot nyújt. Nyilvánvalóan más az NB I és más a megyei bajnokság, úgy érzem a rutinom sokat számított.”

1992. év elején fejezte be a minőségi labdarúgást a térd problémái miatt, de még évekig a Hévíz II-t erősítette majd több, mint egy évtizeden át Hévízen a népszerű Kocsi csárdát vezette Lázár László barátjával a népszerű „Kancsó”.

1995-ben lett a Hévíz labdarúgó csapatának edzője az NB III-ban. Edzősége ideje alatt szentelték fel a hévízi Zöld-fehér Fradi templomot és játszottak a Simonnal, Telekkel felálló Ferencvárossal 2000 néző előtt./1:7/

1996. áprilisában amikor a csapat az NB III. középmezőnyében állt egy idegenbeli győzelem után mondott búcsút a kispadnak és az együttest előbb Bácsics Lajos, majd a jelenlegi sportköri elnök Szabó Imre vette át és az előkelő 6. helyen végeztek.

1999.09.09-én került sor Hévízen a pályaavató mérkőzésre Buzánszky Jenő, Grosics Gyula, Hidegkúti Nándor és Puskás Ferenc társaságában, ahol a Hévízi öregfiúk ellenfele az Országgyűlés válogatottja volt. (3-2)

„Kancsó” akkor búcsúzott a zöld gyeptől és a régi játékos társaitól Bertóktól, Naszádostól, Lázártól, Czikilintől, Rácztól, Vöröstől, Fonnyadtól, Farkastól, Szécsényitől többek között. Az utóbbi években tolószékhez kötve is többször feltűnt a hévízi sporttelepen.

Amikor pár éve a legkedvesebb edzőiről kérdeztem, egyértelműen Palicskó Tibort és Illovszky Rudolfot említette.

Amikor a régi társakból álló álom csapat jött szóba, akkor a : Mészáros- Török, Kanász, Vidáts, Kántor- Soós, Nagy A., Péter, Zombori- Kovács I., Váradi együttesre szavazott.

Súlyos betegsége következtében hosszú évek óta otthonban élt, ahol az egykori NB I-es játékostársak közül Englóner László is rendszeresen látogatta. Ő így nyilatkozott: „- Pár nappal ezelőtt szeptemberben jöttem hozzá Pécsről és akkor már nagyon gyengének tűnt, stílszerűen vasárnap ment el, ahogy ő emlegette az ünnepnapot a meccsek napja. Köszönet és elismerés Hévíz városának és az MLSZ-nek, akik évek óta hozzájárultak kulturált ellátásához..”

Kanász József személyében olimpiai válogatott védő, minden idők egyik legjobb keszthelyi és hévízi labdarúgója, eltávozott köreinkből.

 

2019.09.30. Iglódi Endre

Legfrissebb híreink

Hévízi Sportkör...

Hévízi Sportkör közleménye

Polgármesteri...

Polgármesteri tájékoztató

Hévíz - Haladás...

Ifjúsági együtteseink a szombathelyi Haladás...